Så började det

I den fattiga Iringaprovinsen i sydvästra Tanzania ligger byn Matanana. Här  startade föreningen Heart to Heart. Den lilla byn såg behovet av en  hjälporganisation som kunde arbeta på lokal nivå, med just det som de behövde  hjälp med. Varje by är unik. Grundaren av föreningen var Ewout van Alphen. När  han 2004 besökte Matanana hade han ett yrkesliv som förgrundsfigur inom  biodynamiskt lantbruk bakom sig. Under 27 år drev han Magda Gård i Södermanland.  Han arbetade också internationellt med hållbar utveckling som ekologisk  rådgivare, bland annat i Brasilien, Argentina och Uruguay. Den erfarenheten blev  grunden till ett långsiktigt hjälparbete i Iringa- området. Målet är att hjälpa  de behövande, barn som vuxna, by för by.
 
Genom en bön om hjälp föddes idén om en  frivilligförening med bas både lokalt i provinsen och i Sverige. Hjälpen gällde  byns behövande barn. Bakgrunden var lika enkel som grym. I den lilla byn med  drygt tvåtusen invånare fanns det 2004 trettioen barn i stort behov av hjälp. De  flesta var barn som förlorat en eller båda sina föräldrar i Aids. Andra levde i  fattigdom, eller med sjuka vårdnadsgivare. Iringaprovinsen, liksom stora delar  av den Afrikanska kontinenten, är hårt drabbad av Aids och HIV. I många av  områdets byar har så många som hälften av befolkningen dött i sjukdomen.
 
För att särskilja föreningen från andra  organisationer har namnet fått tillägget Yatima, som betyder föräldralös på  swahili. Yatima heart to heart går i Tanzania under namnet ”Huduma Moyo kwa  Moyo” - Service hjärta till hjärta.
Ewout driver fortfarande Moyo kwa Moyo, nu ihop med sin fru Salome och ett stort antal medarbetere.
 
 
Ewout, hans fru Salome och några av skolbarnen.
 
Salome med sonen Johannes som hon har tillsammans med Ewout.
 
Fakta hämtad från www.yatima.se
Läs gärna mer om projektet på Yatimas hemsida!
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0